Ekko App: Click to go to frontpage

6 måder du kan øge sikkerheden på byggepladsen med Ekko app

31. oktober 2020

6 minutter

Det koster i gennemsnit 35.460 kr. når der sker en arbejdsulykke. Kigger vi på de sidste 5 år, så er der gennemsnitligt 6.921 arbejdsulykker om året. De mest hyppige arbejdsulykker kunne være undgået, hvis medarbejderne overholdt de sikkerhedsmæssige rutiner. Derfor udvikler vi også løbende løsninger, der er med til at træne medarbejdere på arbejdspladser med øget fokus på sikkerhed. Her kan du læse 6 måder, hvormed du kan øge sikkerheden på byggepladsen med Ekko app.

1. Gør det let for medarbejderen at rapportere nærved ulykker

God sikkerhed på arbejdspladsen starter med opmærksomme medarbejdere, der nemt kan skride til handling. Gør det derfor let for medarbejderne at rapportere nærved ulykker. Nærved ulykker er situationer, der kunne have resulteret i en personskade, sygdom eller materiel skade. Hvis medarbejderen kan dokumentere nærved ulykker hurtigt og effektivt, kan virksomheden hurtigt fokusere på særlige områder, der kræver ekstra forholdsregler, så sikkerhedsniveauet kan øges derefter.

Brug Rapporteringsmodulet

Med Ekko apps rapporteringsmodul kan medarbejderen rapportere en hændelse på stedet, lige efter det er sket. Det tager 2 min at tage et billede, skrive hvad der er sket og sende det. Som administrator kan du få et overblik over samtlige rapporteringer og gøre dem tilgængelige for alle medarbejderne i virksomheden. Det giver hurtigere responstid, flere indrapporterede nærved hændelser, og en organisation hvor alle medarbejdere er opdaterede på sikkerhedssituationen.

2. Gør sikkerhedsprocedurer let tilgængelige i hverdagen

For at holde medarbejdere opdateret på sikkerhedsprocedurer skal de have let og nem adgang til, hvordan de skal håndtere forskellige risici. Men det er ikke nemt at holde manualer, datablade og håndbøger løbende opdateret, efter de forskellige sikkerhedsstandarder. Og det er slet ikke let at sikre, at medarbejdere holder sig aktivt opdateret. Saml vigtige dokumenter ét sted, så medarbejderen altid ved, hvor de kan finde den nyeste information om sikkerhed.

- Et tip her er at tilføje 3-4 spørgsmål, der tester medarbejderen i indholdet. Du kan sætte det til at udløse points for rigtige svar. Et pointsystem giver medarbejdere lyst til at interagere med indhold - også det, der kan være lidt kedeligt.

Let adgang til nødvendige dokumenter

I Ekko app har medarbejderen den vejledning, du lægger op lige ved hånden, der hvor de er, og der hvor der er brug for det. Samtidig giver Ekko app overblik over hvilke medarbejdere, der mangler at se specifikke oplæg samt mulighed for at give dem direkte besked. På den måde sikrer du, at alle er ajour med de nyeste sikkerhedstiltag, og du har dokumentation for oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet.

3. Brug videoer i din sikkerhedskommunikation

Den mest effektive form for kommunikation er video. Videoer er lette at forstå og gode til at formidle både tekniske vejledninger og overordnede tilgange. Lav sikkerhedsvideoer, der viser hvordan, man som medarbejder skal håndtere forskellige situationer og arbejdspladsens forskellige maskiner og værktøj.

Et godt eksempel på en sikkerhedsvideo er at lave do’s and dont’s, hvor man viser en situation med negativ og positiv håndtering af en situation. Det er med til at gøre det let at forstå, hvad der skal til at arbejde sikkert, samtidig med at du viser, hvad konsekvensen ellers kan være.

- Et tip er at lave korte videoer, der går direkte til budskabet. Der findes en række værktøjer til at gøre det let at lave virksomhedsvideoer. Fx vedhæft tre spørgsmål til indholdet og give points til dem, der har set videoen og kan svare rigtigt.

Test medarbejderen med en quiz efter videoen

I Ekko app har du en kanal til alle medarbejdere, hvor du kan uploade og samle vejledningsvideoer. Samtidig kan du give samtlige medarbejdere besked om, at der ligger nyt og vigtigt sikkerhedsindhold.

Hvis du har lyst til at gøre det selv, så har vi lavet en guide til hvordan du nemt kommer igang med at lave video i den interne kommunikation. Se mere her.

4. Gør det nemt at kontakte de rigtige personer hurtigt

Når der sker et uheld, og en medarbejder eksempelvis falder ned fra en stige, skal der reageres hurtigt. Du skal derfor gøre det nemt for kollegaer at tilkalde en ambulance, så den nødvendige hjælp kan komme hurtigt. Derudover skal du gøre det nemt at kontakte den relevante tilsynsførende, så de ansvarlige og ledelsen er orienteret omkring hændelsen før pressen.

Opret kontaktgrupper for byggepladsen

I Ekko app kan du oprette særlige kontaktgrupper, der er relevant for forskellige afdelinger og medarbejdere.

Det gør det let at komme i kontakt med relevante medarbejdere, uafhængig af hvor de befinder sig. Derved har medarbejderen kontakt til hele virksomheden overalt.

- Et tip er at oprette kontaktgrupper med nøglepersoner, der er relevant for de specifikke arbejdspladser, så man ikke ringer til den forkerte, der skal sende dig videre i systemet, før du når den rigtige.

5. Digitaliser checklister og saml dem ét sted

Checklister modtager mange delte meninger. Det tager tid, ressourcer og kan ofte føre til uoverkommelige og rodede arkiver. Skift til digitale checklister. De er lette at bruge i hverdagen, nemme at udgive og samle op på.

Med digitale checklister er det effektivt at samle op på sikkerhedsprocedure direkte fra byggepladsen til kontoret.

Automatiser hvornår medarbejdere modtager lister, de skal udfylde

I Ekko app kan du integrere checklister i mange forskellige dele af arbejdet. Det er eksempelvis nemt at lave daglige risikovurderinger eller arbejdspladsvurderinger (APV’er).

Du får et samlet sted, hvor du kan se, hvem der har udfyldt hvad og hvornår, og du kan eksportere det til dit arkiv. Derudover er det automatiseret, så medarbejderen får tilsendt relevante checklister, når det er tid.

6. Sådan kan du motivere medarbejdere til øget sikkerhed

Det er svært at motivere medarbejdere til at huske forskellige sikkerhedsprocedure. Derfor er det en god ide at tænke over, hvad der kan motivere lidt ekstra. Fællesfrokost, konkurrencer, præmier, ekstra fridage osv. Ved at uddele præmier til dem, der følger sikkerhedsprocedurer, giver lidt ekstra motivation i hverdagen.

Et pointsystem gør det nemt

I Ekko app kan du tildele points til mange forskellige aktiviteter som eksempelvis gennemførte quizzer, events, spørgeskemaer læste nyheder etc. Ved hjælp af gamification motiveres medarbejderen til at engagere sig og være aktiv. Pointsystemet giver dig mulighed for let at belønne medarbejdere. Du vælger selv, hvad der passer bedst til din arbejdsplads. Månedens medarbejder, køb af arbejdstøj, nomineringer eller is til teamet. Et tip er, at belønne medarbejderne foran alle andre og kommunikere det ud til hele virksomheden.

Ekko app kan tilpasses jeres virksomheds specifikke behov for at engagere, motivere og uddanne medarbejdere i sikkerhed. Hvis du gerne vil høre mere om mulighederne med Ekko app, kan du prøve en gratis demo app.

Bygge- anlægsbranchens medarbejder app

Læs hvordan man øger arbejdsmiljø kommunikation og sikkerhed på byggepladsen.

Case / CG Jensen

Læs hvordan CG Jensen bruger sin medarbejder app til intern kommunikation og digitalisering af arbejdspladsen

Blog / Onboarding / Træning

Træn medarbejderen onsite med en medarbejder app